Tuesday, 3 May 2016

Ringkasan Awal PRN Sarawak Ke-11 Tahun 2016

Hari ini (3 Mei 2016) merupakan hari pengundian bagi Undi Awal yang melibatkan lebih daripada sembilan ribu pemilih di kalangan tentera, polis, polis hutan dan beberapa perkhidmatan uniform. Namun masih ada empat hari lagi berbaki untuk berkempen sebelum tiba hari mengundi pada 7 Mei 2016 nanti.

Adenan Satem melalui kuasa autonomi Sarawak dalam imigresen telah mula menghadkan keberadaan para pimpinan parti pembangkang khusus Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) di Sarawak sehingga 5 Mei 2016. Ia tidak terkecuali juga kepada para aktivis dan petugas jentera pilihanraya dari Semenanjung. Hendak tak nak mereka harus keluar dari Sarawak sebelum atau pada tarikh tersebut tanpa perlu berhadapan tindakan denda RM10 ribu atau penjara maksima lima tahun atau kedua-duanya sekali akibat kesalahan menetap lebih had!

Sekatan 'Politik'
Tindakan Adenan Satem ini selaku Ketua Menteri kerajaan sementara (setelah DUN Sarawak bubar) sepatutnya tidak 'melampau' dan 'melanggar' semangat Persekutuan. Ia dilihat sebagai tindakan lebih autokratik berbanding Taib Mahmud sebelum ini. Ketika Taib Mahmud menjadi KM Sarawak, hanya pemimpin tertentu yang dihalang masuk hatta Anwar Ibrahim masih dibenarkan datang berkempen sehingga hari mengundi PRN Sarawak ke-10 lalu.

Apakah ini suatu bentuk ketakutan benar oleh BN Sarawak dan BN keseluruhannya terhadap pembangkang khususnya KEADILAN yang dilihat lebih progresif dan aktif menjalankan gerakan pembelaan rakyat di seluruh Sarawak sejak tahun 2013 lalu.

Inisiatif  'Demi Sarawak'
KEADILAN Sarawak secara agresif telah memulakan gerak kerja meningkatkan kemudahan-kemudahan asas di kebanyakan kawasan pedalaman dan luar bandar seluruh Sarawak sejak tahun 2013 lagi iaitu selepas PRU-13. 

Selain daripada menumpu dalam isu pembelaan hak Bumiputera Dayak ke atas tanah adat, Keadilan telah mengorak langkah jauh melalui projek-projek pembinaan dan pembukaan jalan-jalan raya, projek mini hidro dan projek solar sebagai alternatif kepada penduduk-penduduk luar bandar dan pedalaman yang tidak mendapat sebarang kemudahan yang sepatutnya disediakan oleh kerajaan BN Sarawak.

Jika di Saratok ada ahli parlimen BN yang datang merasmikan tandas dua pintu di rumah panjang, Keadilan lebih terkedepan dan bermaruah dalam menyediakan kemudahan asas yang lebih menyeluruh seperti kemudahan tenaga solar bagi alternatif tenaga eletrik yang gagal disediakan oleh kerajaan negeri. Begitu juga dengan pembukaan beberapa laluan bagi pembinaan jalan raya yang menghubungkan kawasan-kawasan rumah panjang dengan laluan utama. Usaha-usaha agresif Keadilan ini cukup ditakuti oleh BN Sarawak.

Potensi Pembangkang
Isu pertindihan kerusi antara Keadilan dan DAP semasa penamaan calon lalu tidak begitu terkesan sehingga menjejaskan kempen kedua-dua parti. Namun begitu, Keadilan dilihat lebih menonjol di dun-dun bertindih berbanding DAP. Kempen dan gerak kerja dilihat berterusan tanpa ada sebarang serangan sesama sendiri. DAP juga dilihat telah fokus di kawasan-kawasan sasaran untuk menang khususnya melibatkan 15 dun yang ditandingi sebelum ini.

Persaingan sengit boleh dilihat di dua dun bertindih iaitu Ngemah dan Batu Kitang kerana melibatkan pertandingan lima penjuru antara Keadilan, DAP, BN, Star dan beberapa calon bebas.
 
Potensi di Ngemah secara jujur memihak kepada BN namun potensi Keadilan yang sebelum ini pernah melalui pertandingan yang sama semasa PRN ke-10 lalu masih boleh diharapkan untuk mendapatkan undi kemenangan. DAP pula menampilkan calon tempatan dari kaum Iban. Batu Kitang pula memperlihatkan Keadilan memacu gerak kerja kempen secara agresif di kawasan-kawasan Melayu dan kawasan-kawasan Cina. Harus diakui bahawa pengaruh DAP di kawasan-kawasan Cina masih tebal namun persaingan gerakan kempen tidak menonjolkan calon Melayu DAP di Batu Kitang.

Pertembungan sengit juga berlaku di beberapa kerusi majoriti Melanau antara Parti Amanah Negara (Amanah), PAS, Keadilan dan BN. Pertembungan tiga atau empat penjuru telah berlaku di Dun Jamoreng, Jepak, Samalaju, Bekenu dan Lambir. 

Kedudukan kerusi BN berdasar keputusan PRN Sarawak ke-10 (Tahun 2011)
Ada beberapa kerusi dun BN yang dianggap sebagai dun kelabu dan berpotensi direbut oleh pembangkang. Kerusi-kerusi tersebut adalah;
DUN             Penyandang                    Parti     Undi Popular
NgemahAlexander VincentPRS44.3
Telang UsanDennis NgauPBB46.2
SenadinLee Kim SinSUPP49.5
KakusJohn Sikie TayaiPRS51.2
Beting MaroRazali GaporPBB52.8
KedupMaclaine Ben @ Martin BenPBB53.4
MachanGramong JunaPBB53.4
LambirRipin LamatPBB52.9
Bengoh*Jerip SusilSUPP54.6
Tasik BiruPeter Nansian NgusieSPDP55.2
TaratRoland Sagah Wee InnPBB55.2
 Kerusi BN dengan majoriti marginal.
Bengoh* kini dinamakan sebagai Dun Mambong

DUN             Penyandang                    Parti     Undi Popular
TaminJoseph Mauh IkehPRS56.2
OparRanum MinaSUPP56.5
Bawang AssanWong Soon KohSUPP56.6
MeluanWong JudatSPDP57.4
PakanWilliam Mawan IkomSPDP58.0
 Kerusi BN majoriti sederhana.


DUN             Penyandang                    Parti     Undi Popular
JepakTalib ZulpilipPBB60.8
KatibasAmbrose Blikau EnturanPBB61.6
LayarAlfred Jabu NumpangPBB62.0
Balai RinginSnowdan LawanPRS63.3
SaribasRicky@Mohamad Razi Bin SitamPBB63.3
KemenaStephen Rundi UtomPBB63.4
SimanggangFrancis Harden HollisSUPP66.4
Bukit BegunanMong DagangPRS67.1
TebeduMichael Manyin JawongPBB67.2
BelagaLiwan LagangPRS67.2
KalakaAbdul Wahab AzizPBB67.3
SebuyauJulaihi NarawiPBB67.7
Bukit SabanRobert Lawson ChuatPBB67.7
TupongDaud Abdul RahmanPBB68.1
BekenuRosey YunusSPDP69.3
LinggaSimoi PeriPBB69.7
SatokAbang Abdul Rahman Zohari Abang OpengPBB69.8
AsajayaAbdul Karim Rahman HamzahPBB69.8
Batu DanauPalu @ Paulus GumbangSPDP70.2
Batang AirMalcom Mussen LamohPRS71.0
MarudiSylvester Entri MuranSPDP71.1
EngkililiJohnical Rayong NgipaSUPP71.2
JemorengGani @ Abu Seman JahwiePBB71.6
Sadong JayaAidel LariwooPBB71.7
Bukit KotaAbdul Rahman IsmailPBB72.2
DaroMurni SuhailiPBB73.4
Pantai DamaiAbdul Rahman JunaidiPBB74.0
SimunjanNaroden MajaisPBB74.2
SamariangSharifah Hasidah Sayeed Aman GhazaliPBB74.4
Demak LautHazland Abang HipniPBB74.6
BalingianAbdul Taib MahmudPBB75.0
NangkaAnnuar Rapa'eePBB75.1
Muara TuangMohamad Ali MahmudPBB75.8
Tanjung DatuAdenan SatemPBB76.5
DalatFatimah Abdullah @ Ting Sai MingPBB77.9
SemopAbdullah SaidolPBB81.4
BalehJames Jemut MasingPRS81.6
Bukit SariAwang Tengah Ali HassanPBB85.2
BelawaiBanyi BeriakPBB85.4
Kerusi BN majoriti selesa (kubu kuat)
 
Ramalan Potensi Kemenangan
Jika dinilai peluang kemenangan, KEADILAN berpotensi untuk memenangiantara 12-18 dun, manakala DAP pula dijangka memenangi 12-15 dun. Jika kedua-dua parti ini berjaya memenangi 30 dun, ia bermakna majoriti dua pertiga BN Sarawak berjaya dinafikan buat kali kedua sejak tahun 1987. PRN Sarawak tahun 1987 lalu, BN Sarawak hampir sahaja ditumbangkan oleh gabungan pembangkang PBDS & Perkemas yang menafikan penguasaan dua pertiga BN dan hanya memenangi majoriti mudah DUN Sarawak ketika itu.


No comments:

Post a Comment